staruszkę napadnięto
gdy modliła się przy betonowych płytach
nie zdążyła znaleźć twarzy
choćby krótkiego życiorysu
pochowanych
którzy nie uwierzyli ludzkości
i tak zamierzała odejść
w kraju zranionym brakiem buntu
umiera się ze świętymi pamiątkami
przeciw przyszłości
Calvi, dzięki za komentarz:)