…bo oni będą nam gwałcić kobiety,
będą palić samochody na przedmieściach…
Oni będą nam narzucać swoją religię,
wierzenia,
przekonania.
Bo oni są terrorystami,
bo wśród nich są głównie mężczyźni.
A ofiary ze zdjęć?
To spreparowane dowody –
pewnie nawet nieprawdziwe było
ciało tamtego czterolatka.
No, to ewidentnie kukiełka, stary,
nie widzisz?
Grają na wrażliwych strunach twojej wrażliwości,
jak Paganini na skrzypcach.
Co za oni?
Mówisz o tych bestiach na rybackich łodziach?
O tych potworach, zalegających ulice,
jak bezpańskie psy, wygłodniałe,
które rzucają się
na padlinę i rozszarpują resztki?
Tamci właśnie liczą na serduszka,
jak twoje,
żeby przemycić tu swoją
ideologię…
… będą się nam na ulicach modlić,
wyobrażasz sobie?
Idziesz przez miasto, a tu ci się banda brudasów pokłada na jezdni?
Nie ma opcji.
I kogo stać na nich?
(zapytał głos ubrany w koszulę Armaniego)
Mam dołożyć do tych
morderców, którzy próbują mi odciąć głowę?
Za dziesięć lat,
zamiast Sejmu na Wiejskiej,
będzie szkoła koraniczna.
(ten pięć lat przeżył na emigracji w Londynie)
Mnie wystarczy festiwali dobroczynności –
ten Owsiak (też złodziej) w styczniu,
ci Ukraińcy w zeszłym roku,
teraz Arabusy. W przyszłym roku to już chyba
Marsjan nam wpuszczą.
Ja nie zmuszam –
nie mówię, że
to przyjemność wpuścić do nas
potrzebujących.
Ja wiem, że tylko ten, kto
błagał kiedyś, potrafi zrozumieć błagających. Kto błaga,
może nieść ze sobą
smród
dotychczasowego życia.
Wyrzuć jedynie końcówkę: " Kto błaga,może nieść ze sobą smród dotychczasowego życia. " Albo zamknij ją mocnym nawiasem..-)!