Literatura

Mixtura dementiae (wiersz)

Patryk "Fantom" Królczyk

Pusta kartka – to tylko jestem w stanie dobrze napisać

Wyzbyty nawet lekkiej mgiełki szaleństwa

 - Nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae

Jestem tak barwny jak tylko szary potrafi być pryzmat

Gdy natrafi na feerię grobów, na których rośnie młody las

 

Nawet metafora czy zwykły epitet wymyka się z rąk

Z rąk, co pieścić kobietę chcą tylko i tylko

Odrzucając pióro, zgniatając kartkę i wynosząc kosz za drzwi

By nie myśleć więcej o przekleństwie dwudziestu czterech cyfr

 

Lecz to na nic – jak ucieczka przed Wdową

 

Aksamitna pętla całuje czule

Podwieszona na saraceńskim sierpie

Czeka na nów albo i pełnię

By móc mocniej objąć tego co śpiąc

Oszczędza oddech za oddechem

 

https://znajnizszejwiezy.wordpress.com/2015/07/15/mixtura-dementiae/


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
gaj
gaj 12 kwietnia 2017, 19:34
"...Nawet metafora czy zwykły epitet wymyka się z rąk
Z rąk, co pieścić kobietę chcą tylko i tylko
Odrzucają pióro, zgniatają kartkę i wynoszą kosz za drzwi
By nie myśleć więcej o przekleństwie dwudziestu czterech cyfr..."

?
Patryk
Patryk 12 kwietnia 2017, 19:49
W czym problem?
przysłano: 12 kwietnia 2017 (historia)

Inne teksty autora

Serca w kieszeniach
Patryk "Fantom" Królczyk
Niebieskooki
Patryk "Fantom" Królczyk
na pograniczu snu i jawy
Patryk "Fantom" Królczyk
Zwierzę
Patryk "Fantom" Królczyk
Ręce mam czyste
Patryk "Fantom" Królczyk
Piosenka z najniższej wieży
Patryk "Fantom" Królczyk
Mantikora
Patryk "Fantom" Królczyk
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca