Literatura

Obierzyny (2) (wiersz)

Miron Białoszewski

kartofel
ziemisty
ziemniak
zimny
– wymyka się –
obco obierać
obco
obiegać
– taki
księżyc
silniejsze niż:
pustkowie
idzie się
u krechy
wschód człowieka
od maleńkości
ze skali w skalę
przyhuśtywa się
nieznana geografia,
zanim pełnia
niepokoju

wyśmienity 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 4 kwietnia 2019 (historia)

Inne teksty autora

wywód jestem’u
Miron Białoszewski
Obierzyny (2)
Miron Białoszewski
Szare eminencje zachwytu
Miron Białoszewski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca