Literatura

Chłopski rozum (wiersz)

Duch Choroszczy

Szedł chłop przez wieś swoją

Plecak pełen jabłek

Patrzy chłop na niebo

Deszczu nic nie spadnie

 

Sucho coraz bardziej

Rok po roku gorzej

Coraz jest goręcej

Chłop już tak nie może

 

Naukowcy mówią

Że to cieplarniany

Taki efekt który

Jest im dobrze znany

 

Chłop się im nie podda

Swym rozumem spojrzy

Chłopski rozum lepszy

Niż tych speców głowy

 

Myśli czy to może

boska jest zła wola

Albo może wulkan

Lub kosmitów rola

 

Co by nie wydumał

To nigdy nie powie

Że to wina ludzi

Że trujemy sobie

 

Chłopski rozum głupi

Zawsze coś wymyśli

Żeby głupim ludziom

Dać wymówkę wcześniej


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 2 czerwca 2022 (historia)

Inne teksty autora

Libertarianie
Duch Choroszczy
Polonez: Tom I
Duch Choroszczy

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca