Literatura

Zawsze o jedzeniu (wiersz)

Peyotr

Jest bardzo gorąco

Dochodzi czternasta

Koła busa przyjemnie szumią

Jedziemy na obiad.

Dla Greków jedzenie jest bardzo ważne

Grecy jedzą to i tamto

Czasem mieszają to i tamto

Wtedy mówimy o totamtos.

W powietrzu płyną greckie nazwy

Nie zapamiętuję ich

Zajęty

Mitologizowaniem przewodniczki.

Łapię się na tym i próbuję

Odzyskać rozum.

W końcu zadaję pytanie: 

 

 

"A Chińczycy? Czytałem, że oni też. 

To znaczy..." 

- przełykam ślinę -

"Dla nich też jedzenie jest bardzo ważne.

Podobno ciągle gadają

Czym nasycili głód,

Kiedy, i z kim,

I w ogóle."

 

Gdy ona odpowiada

Pierdzący głośnik busa 

Brzmi jak flet Euterpe.

Nie reprezentuję już żadnej cywilizacji

Jestem głodnym zwierzęciem

Pożeram ją wzrokiem.

"Przechodniu, powiedz Sparcie"

I tak dalej, i tak dalej...

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 14 listopada 2023 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca