Ad prisca Roma

Krzysztof Wesołowski

Zasadniczo jego preludium wywodziło się od wilczycy

To właśnie wtedy doszło do podłego bratobójstwa

I założenia pierwszej prowincji na apenińskiej górzycy

Osada rosła w siłę mimo ostatniego królobójstwa

 

Choć było tak że jego ludność żyła w skrajnym ubóstwie 

Do reszty zapomnieli już co to znaczy monarchia 

Wzniecili srogi bunt i pokładali nadzieję w wielobóstwie 

Pomimo to przez niedługi okres trwała anarchia 

 

Bo wtedy jego ustrój zmienił się w powszechną republikę

Podczas której wybierani byli przez lud senatorzy

Byli oni wielce rozchwytywani przez tutejszą publikę

Równie podobnie jak wybitnie uzdolnieni aktorzy

 

Znów doszło do zmian ustroju tym razem w cesarstwo

Tam zaś odbywały się krwawe walki w Koloseum

A dodatkowo regularnie dopracowywano rzeźbiarstwo

Które osiągnęło w swoim okresie istne apogeum

 

Po poprzednim ustroju narodził się absolutny dominat

Który nie był długi bo doszło do granic podziału

Oprócz tego ówcześnie dominował podwójny nominat

Który ogólnie nie powstałby bez cesarzy udziału

 

W międzyczasie toczono na jego terytorium dużo bojów

W których Ostrogoci odebrali ludowi dobra spadku

To jedna z wielu przyczyn kresu jego dalszych podbojów

I w konsekwencji doprowadziło to do jego upadku

 

 

Oceń ten tekst
Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 12 września 2024