Opłakująca niewiasta

Krzysztof Wesołowski

I

 

Gdy spojrzała rodzicielka na cierpiącego syna 

Który nosił na swych barkach ciężki krzyż

Pytała się zapłakana jaka była tego przyczyna

Że jej najdroższe dziecię doznało owy niż

 

II

 

Tutejsi bliscy odparli jej że to wina Piłata

Bo posłuchał się rozwścieczonego głosu ludu

I oczyścił z winy zamiast jej syna to kata

Nie zauważył w jej potomnym żadnego cudu

 

III

 

Biedna matula była przy nim aż do Golgoty 

I bezsilnie patrzyła jak wydaje ostatnie dechy

Po chwili usłyszała na niebie dwa grzmoty

To znak że jej syn odpuścił wszystkim grzechy 

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Krzysztof Wesołowski
Krzysztof Wesołowski
Wiersz · 14 września 2024