Drzewica 1943

 

pierwszy pierścień z chmur
zamknęło się niebo nad Drzewicą

czerwone grzywy 
cień dzikich zwierząt 
nad rozbite czaszki 
nad rozdarte brzuchy
taniec Ajzenmana 
oto odcięty palec 
od złotego pierścienia 

sluchaj Izraelu
las stąpa szelestem
coraz bliższy domów
po których czarne zostały oczodoły 
zgaszone ogniem karabinów 
z twoich rąk

kamilan
kamilan
Wiersz · 4 października 2024