W towarzystwie z górnej półki...

Irena Świerżyńska

Gdzieś się zgubiła wielka nauka - tu

za tym progiem - tylko czasami puka i stuka

 

papier - to papier

 

tu już nie łapie

tu - już nie działa

 

tu jedno lustro - zerka i zerka

a tam z drugiej strony - już poniewierka

 

cicha i skromna

zgasło marzenie 

 

wstęga powiewa z napisem czarnym

cicho i ciszej

 

i...

nie tobie ziarno

możesz potupać w zagonie twardym

też jesteś ssakiem   -  szarym i marnym

 

tak było i jest

a wiedza - potem...

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 1 głos
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 5 października 2024
anonim