Czarny, naznaczony czasem zegar
Odmierzający chwile mojego życia
Odkąd pamiętam…
Stoi w salonie –
Wśród świeżych, pachnących bzów i…
Nie pasuje –
Do żywej, kwitnącej kompozycji.
A może skończył się już jego czas
Może nie moim jest czas, który mierzy
Może już rozstać się z nim przyszedł… czas,
Gdyż nie minutami czas życia się mierzy.
Nie – nie wyrzucę go – przecież działa
Spełnia swą funkcję starego zegara
Zmienię w nim tylko kolor – na zielony
Barwę nadziei, wiosny oraz…
P. Wrony
Jedynej takiej Wrony na świecie
Zamieszkującej tu, w tym powiecie:
Mądrej, Dostojnej – nawet Genialnej
A przy tym, co ważne, naprawdę Realnej…
----------------------------------------------------------------------------------
Więc stoi mój zegar wśród stokrotek i fiołków
Na wiklinowym stoliku –
Pachnącym ciepłym wiatrem letnich zachodów słońca…
Odmierza ciszę –
Samotnych, nocnych spacerów
I czeka…
Na łagodne spojrzenie…
Drugiego Człowieka.
ps. nie przecze wiersz poprawny. piatka z plusem u pani wychowawczyni i kwiatek w dzienniczku.
ale to nie tyczy sie tego wiersza . czarny cezar ma inne wady.
wśród śnieżyc, gdzie pochody
wygnańców i narody,
po których ślady zatrą
burze, gdzie grzmoty dziejów,
gdzie tylko śmierć nadzieją,
i stoję tak i czekam
na dłoń, na głos człowieka..."
co ważne tego tu nie znajdę
płęty nierealnej
smutnej i nieprawdziwej
zielonej wiecznie żywej
poniweważ mój komentarz jest za krótki to moze opowiem wiersz pt. 20
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19 iiiiiiii 20. dzieki