zabójca przybył dokładnie o czternastej minut sześć
przeczesał włosy poprawił czarne okulary
one rozpinały krucze skrzydła na twarzy
jego myśli cięższe niż sześciopak piwa
widział wszystko w tym wyostrzonym odcieniu misji
gdzie szczegóły pomiędzy ręką a celem są nieistotne
otworzył drzwi powiało grozą
zawiany namacał groźbę i nacisnął
trudno opisać co stanowiło wtedy część jego świata
dziewczyna której miało nie być
w zasadzie tak jakby jej nie było
urodziła się w trwodze pod ścianą
widziała: twarz rysy włosy i te krucze skrzydła
widziała: odciski palców na błyszczącej broni
widziała: jak po raz drugi wygląda absolutnie zabójczo
wersja graficzna pod adresem
www.astercity.net/~pfelix/maxim/drama/5.htm
‘dziewczyna której miało nie być
w zasadzie to właściwie jej nie było (…)” - w tym miejscu nastąpiło chyba pewne zasupełkowanie w wierszu ( przepraszam za użycie mojego określenia na tzw. Problemy z wyrażeniem myśli twórczej ). Ale ogólnie jak dla mnie tekst jest naprawdę dobry…( poprosiła bym jeszcze o wytłumaczenie o co chodzi w tym ostatnim wersie- tymczasowo wstrzymuję się z oceną) :)
Poza tym odnioslem wrazenie, ze calosc napisana jest pod ostatni wers - tak jakby najpierw pojawil sie pomysl, ze "wygladac zabojczo" w odniesieniu do zabojcy to fajny motyw, wiec dobrze by bylo napisac wiersz w ktorym pojawiloby sie to zdanie....
Jezeli nawet tak nie bylo - calosc zbyt zdecydowanie i niemalze nachalnie prowadzi do puenty....
Tym razem nie bardzo mi sie podobalo ;)
A o co chodziło w ostatnim wersie? Jejku, tak jakoś dziwnie się czuję, tłumacząc się z rozwiązania. W każdym filmie kruczoczarny facet z bronią ma półuśmiech po drugiej stronie muszki. Oni wszyscy strzelają tak samo. Są cholernie przystojni. Czasem tylko wtedy.
forever - chodzi o rysy twarzy. Zgodnie z teorią skrajnej empiryki (to się nawet jakoś nazywa, nie pamiętam), najpierw plama, po czym coraz mniejsze szczegóły. Dlaczego uważasz porównanie do 6-o paku za nietrafne? A czwarta zwrota jest chyba najprostsza :) Taka mi się wydawała :)
krowa - trochę tak :)
PS Dzięki za wyjaśnienie :)
Ps. A zabójca ma czarne okulary, bo tak go widzi Autor, proste. ;)
"bladzic jest rzeczą ludzką.
rzeczą glupca w błedzie trwac"