Literatura

Do piekła... (wiersz)

Sisi

Tego dnia, gdy wracałam do piekła
przez ulicę jak ciężar powietrza,
przez tę ciszę, gdy wzrok mi już uwiądł
przez tę ciszę, gdy płacz mi już wietrzał,

powracałam po tęczy do piekła...

Z napęczniałych chmur cmentarnianych
łoskot werbli żałobnych mnie owiał
tego dnia, gdy wracałam do piekła,
a zabrakło już złota na słowach,

przechodziłam od chmur cmentarnianych...

Zieleń parą błękitną wybuchła,
czułam ciszę czerwoną i gładką
tego dnia, gdy wracałam do piekła,
wybarwiłam ostatni raz ,,Matko!"

kiedy zieleń jak opar wybuchła...

i stanęłam na świtu krawędzi,
który dzwony rozcinał na struny,
tego dnia, gdy wracałam do piekła,
dzień widziałam huczący jak łunę

i stanęłam na świtu krawędzi...

niczego sobie 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
JulJusz 7 lutego 2007, 23:32
Przemyślany tekst. Ciekawy podział [strofy i te wtrącenia].
Literówki- do poprawki.
Wszystko kojarzy mi się z jakimś gotyckim klimatem, ratują Cie ciekawe porównania.

Tylko to "wybarwiłam ostatni raz ,,Matko!" " mnie rozdrażniło.
drbeta
drbeta 9 lutego 2007, 14:02
taka nieco rewolucyjna atmosfera, ale forma mi sie podoba i sposób pisania, tylko znowu wypadałoby przeczytać przed publikacją, czy błędów nie ma
ew
ew 12 lutego 2007, 08:40
dobrze uchwycony klimat , ładne przejścia miedzy zwrotkami , czuć ciężar i ból i zniechęcenie i ominięcie nadziei ,bliskie mi to
z doskoku
z doskoku 13 lutego 2007, 10:17
Tatianie można podesłać, może i wyskrzeczy ten tekst. wiersza nie stwierdzam.
zielony.żabol 13 lutego 2007, 20:31
nie zlewa mi się ten mrok z barwnością... myśle, że główna myśl została przekazana jednak przejaskrawiona zimna ciemnośc bywa nieciekawa
Kamila
Kamila 21 marca 2007, 19:14
Dziękuję za komentarz:) swoją drogą to do Twojego tekstu nie mogę się przyczepić. Oby tak dalej! <ta literówka idzie już do poprawki>. Pozdrawiam:)
przysłano: 7 lutego 2007 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca