Literatura

List z pociągu (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

Yo escribí en el tren se precipitó. Era febrero de 2001 año de Nuestro Señor, no helada.

jeżeli musiałaś być
odpowiedzią
to jak brzmiało
pytanie
przecież przed początkiem
trwał tylko
sen o zapachu ciała
który z czasem stał się
wieczystym dèjá vu

 

preludium końca jednakże
w zwyczaju swoim
bywa szczodre
delikatnie fałszuje wyznania
niedyskretnie obnaża zmysły
lecz później nawet ból
nie jest już sobą –
taki pryzmat utraconej łzy
takie spectrum niedokończonego pola miłości

 

rozmnożone przezornie
niedomknięte gesty pojednania
jak pozłacane karety
próbują przedrzeć się przez zamknięte oczy
ale czeka tam na nie
wyłącznie grzeszny piasek
słonecznego wybrzeża pożądań
 


wyśmienity 6 głosów
2 osoby ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Rita 7 pazdziernika 2010, 15:05
bardzo, bardzo....: -)

Pozdrawiam.
Marzena
Marzena 7 pazdziernika 2010, 20:06
Mój ulubiony! Sprawiłeś mi ogromną niespodziankę. Siłą rzeczy tez udowodniłeś, że nie zasłaniasz braków warsztatowych nazwiskami ludzi, o których z pasją mi opowiadasz!
Marzena
Marzena 7 pazdziernika 2010, 20:09
Swoją drogą, to ten erotyk , których rzekomo nie piszesz:), a pożądanie, to rzecz jasna taki przerywnik?
Figa
Figa 14 pazdziernika 2010, 20:12
cholerka, dlaczego ja tak nie potrafię
ew
ew 17 pazdziernika 2010, 15:56
"preludium końca bywa szczodre" :D - nie no, obok takiego erotyzmu nie da się przejść obojętnie.
przysłano: 7 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca