Literatura

Kły (wiersz)

Comporecordeyros

   

Wolność ma swój wybieg,
budę, łańcuch humanitarny.
Niech Wolność nie narzeka.
My, wolimy gnuśnieć
w zależności wygodzie.
Ale dla Wolności kawałek kiełbasy
z kuchni się wyswobodzi.

 

I po trzech schodach...
wznieśli się państwo powyżej,
by wchłonął ich luksus, konwenans
i wyższych zniewoleń trans.

 

Co jakiś czas
Wolność sobie poszczeka
Dostanie kość
i dzieci ją pogłaszczą po łbie
A ona tak patrzeć będzie
szczerze, prosto w nas.
Tak, tak, prosto w nas,
raz na jakiś czas.

 

Bo Wolność to, proszę państwa,
imię suki przydomowej.
Przemiłej suki, mówię wam.
A nie jakiś tam system,
czy ponad stan.

 

Wolność! do nogi...
pokaż państwu kły.

 

 

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Margo 25 listopada 2014, 06:22
Jesteśmy zniewoleni poprzez własne ograniczenia i zewnętrzne, ale masz rację ...
trzeba znaleźć sposób, by manipulacji "pokazać kły" Pozd:)
Mithril
Mithril 25 listopada 2014, 06:44
tekst jak poprzednie gadaniny w pozalirycznej i nadmuchanej formie
- ciekawym jest to, że o wolności mówią ci, co mieszkają na kuli
zastanawia mnie, czy; biegnący w swoim bębenku chomik też czuje
się wolnym(?)
Mi Lo
Mi Lo 25 listopada 2014, 12:52
z calym szacunkiem, ale to jest bardzo niezgrabne, żeby nie powiedzieć, że nieudolne. czytelnik czuje się mocno niekomfortowo, bo autor nie przeczytał tego na głos, albo zabrakło odrobiny samokrytycyzmu i warsztatu.
Comporecordeyros
Comporecordeyros 26 listopada 2014, 14:50
Forma kabaretowa z natury jest pół liryczna ;)
Autor przeczytał to na głos, a nawet ułożył z tego piosenkę...
jemu się to "rytmuje".
Dziękuję za komentarze
i pozdrawiam
Mi Lo
Mi Lo 26 listopada 2014, 15:26
zatem niechże on nie żartuje z czytelnika i pochwali się piosenką,
btw. tak naprawdę, to niewiele piosenek broni się jako "samodzielna liryka"
ten tekst z całą pewnoscią nie.
Comporecordeyros
Comporecordeyros 26 listopada 2014, 15:58
Skoro się rzekło...
Piosenka pojawi się w dziale muzycznym, niebawem.
Comporecordeyros
Comporecordeyros 27 listopada 2014, 12:28
Piosenka "Kły" już jest w dziale muzycznym.
przysłano: 25 listopada 2014 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka na kruczki prawne
Comporecordeyros
Chwile
Comporecordeyros
Fraszka
Comporecordeyros
Garść wiadomości
Comporecordeyros
Uroda pogody
Comporecordeyros
Bruno
Comporecordeyros
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca