Literatura

Podzimní noc (wiersz)

Jaroslava Mrackova

Je to text jedné písničky, kterou jsem složila pro kapelu ve které zpívám
Rudé šípky jak rubíny zem zdobí
a mlha - to je stuha hedvábná
než příjde sníh do nehož zem se strojí
do závoje kapek se vše schovává

Už padá soumrak, den se chystá k spánku
ukolébavka zní ti v chladivém vánku
barevné listí kreslí na ulici
nádherný obraz tiché země spící

Do pláště noci zem se zahalila
na temnou oblohu hvězdy rozhodila
jak ohně pochodní lampy zazářily
na ulici stíny se roztančily

Na stříbrný měsíc hledím v omámení
antracitové nebe nad zemí se sklání
jak stříbrňáčky jsou hvězdy nad námi
já zaplatím jimi za krásné svítání

Do ticha noci ponořím své snění
do dechu větru všechnu touhu svou
hvězdám dám slova, která v srdci zvoní
z dalekých hor tichounkou ozvěnou

Stříbrný měsíc na svou nitku jemnou
navlékl rosu jako křišťál čistou
ozdobil ji nádherou květiny
a není krásnější než této kopretiny...

niczego sobie+ 11 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Andrew Wiggin 28 maja 2006, 20:56
Eeeeej, ja rozumiem porozumienie bez granic, ale czy to nie jest lekka przesada? Pomyłka moderatora?
Arek Janicki
Arek Janicki 28 maja 2006, 21:34
Nie, nie pomyłka - bardzo ładny tekst. W dodatku mamy ambicję, aby stać się serwisem jednoczącym nową Europę. Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku.
Andrew Wiggin 28 maja 2006, 21:40
Nie pomyłka? Tego się właśnie obawiałem :-P
iranon 28 maja 2006, 23:06
może ja jestem głupi ale serio nie kumam nic
Torick 29 maja 2006, 01:03
A mi sie ten tekst bardzo podoba. Wystarczy tylko nieco sie wczytac :) A co do krokow do Europy, nie wiedzialem ze wywrota ma teraz Europejskie blachy (te z gwiazdkami)
Torick 29 maja 2006, 01:05
Ot choćby ostatnia zwrotka... Srebrny księżyć, na swą nitkę mała, nawlekł rosę, jak kryształ czystą... :) Miłe nie
Janek 29 maja 2006, 12:08
Konwencja dosyć archaiczna, taka romantyczno-naturalistyczna, ale cenię sobie takie dobrze policzone wersy. Bardzo to melodyjne i przyjemne. Wprawdzie nie wszystko rozumiem ale popieram pomysł publikowania takich wierszy. Zawsze się można czegoś nauczyć.
midori
midori 29 maja 2006, 14:51
za "Stříbrný měsíc", który kojarzy mi się z F. Garcia Lorca - duży plus
przysłano: 14 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

Když jsi v štěstí
J.F.Boleslavský
Na moři...
Jaruszka
Pavučina
Jaroslava Mrackova
Motýl
Jaroslava Mrackova

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca