Literatura

więc tak wygląda Werona (wiersz)

nonFelix

pięć godzin na sali operacyjnej ciepło
obudzili nas w najlepszym momencie
zmiana się zmienia i musimy uciekać
poczekajcie w poczekalni
a potem idźcie gdziekolwiek

więc tak wygląda Werona
mam ochotę sprzedać Norwidowi kopa
gdybym tylko mógł takie ekwilibrystyki
jest szaro i nieciekawie
dopiero za chwilę wstanie słońce

w nocy padał grad i tak
jakby zbuntowani aniołowie
walili pięściami w szklany dach szpitala
zbuntowani aniołowie w szklany dach
muszę to sobie zapisać

i co teraz pytasz
teraz będzie wszystko teraz nie będzie niczego
ale Świetlicki nie pasuje
wyrzuć z głowy te oczytania
są zupełnie do niczego

to zabawne co można robić w obcym mieście
kiedy nie można chodzić
i kropi lekki deszcz
zamknij oczy
to zostanie na zawsze


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 12 marca 2009, 10:23
Więc tak wygląda dobry wiersz. Winszuję.
estel
estel 12 marca 2009, 10:58
"mam ochotę sprzedać Norwidowi kopa" - ;)

nonFelix, to zdecydowanie mój ulubiony Twój wiersz. Świetne konteksty, świetnie dźwięczy.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 13 marca 2009, 23:54
bardzo ciekawy i klimatyczny. podoba mi się przeplatanie tego, co w głowie peela i tego co poza nim, ba! teg co jeszcze dalej, bo poza oknem, gdzie jawi się nie do końca zbadana przestrzeń. może tylko przez to okno mówić: tak wygląda Werona, choć równie dobrze mozna by podstawić tu inne nazwy.
Jadwiga G.
Jadwiga G. 18 marca 2009, 10:35
"zmiana się zmienia i musimy uciekać
poczekajcie w poczekalni" - nie wiem czy w tym wierszu takie zabawy słowem są aż tak potrzebne, bo jego siła tkwi gdzie indziej
przysłano: 9 marca 2009 (historia)

Inne teksty autora

jesteś pełna
nonFelix
po przebudzeniu
nonFelix
wyjdź na ludzi
nonFelix
nienie
nonFelix
yass
nonFelix
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca