Trzynasty jak jeden z tysiąca
niczym nie różni się przecież
a w sercach nadzieja się tląca
że znaczyć będziemy coś w świecie
Kolejne święta za pasem
skromne prezenty kupione
lecz zastanawiam się czasem
w którą zmierzamy stronę
Czy wolność i demokracja
kto wróg jest a kto przyjaciel
gdzie kłamstwo jest, a gdzie racja
walczyć czy zmówić pacierz
Jaka jest nasza rola
czy poddać się propagandzie
czy mówić "Bądź wola Twoja"
a prawda i tak nas znajdzie
Lata po tamtym zdarzeniu
pytania zostają te same
jaki sens nadamy istnieniu
dla jakiej drużyny zagramy