Literatura

29 maja 2007 (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

czwarta rano przeciąga się do szóstej a porywach nawet do siódmej -

jednoznacznie pogłębia zagłodzony apetyt na gorącą herbatę i inne napoje chłodzące

 

nie wiem kiedy oni przyjdą

ich nieubłagane leukocyty trombocyty erytrocyty

ich ostateczne cysty i cytaty

kiedy wyjdą z morza wyjdą z powietrza wyjdą z ziemi

wylezą z portów i portali pieców i wiader

kiedy wreszcie wystygną by przyjść

do domów do szkół do łóżek do słonecznych zegarów –

jeszcze mają szansę jeszcze mają duże szanse

na debiut na przebitkę na wielki gradient koronkowej nienawiści

 

a jeśli zostaną odparci to i tak powrócą liczniejsi szybsi mądrzejsi

przybiegną jako Henoch jako Sathanaël Bernard Gui czy Nicole Kidman

w wątrobach kościach spojrzeniach i łzach

będą brali w posiadanie wystawiali na łupież wyrywali języki oślepiali –

i tak to tylko przeznaczenie bez hańby i spętania bez warkocza komety i szalonego piasku nawet jeśli ich prawie nie będzie to takimi pozostaną jak ułożona do snu brama siedmiu wodospadów

 

czwarta rano przeciąga się jak Katechizm Gasparriego choć w tej kuchni nie ma ksiąg kucharskich –

pustynny kubek rozprowadził rozparzone liście kończącego się krzewu i innych drzew gorejących

by w spóźnionej o trzy godziny terakocie wyrzeźbić krótki hejnał najdoskonalszego Lewiatana

 

 


dobry+ 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Olivia B.
Olivia B. 7 lipca 2010, 17:17
'w porywach'' miało być? ;)
jest tu taka fajna opcja ''zmień tekst''...
Czuję to. Każdą linijkę.
Marzena
Marzena 8 lipca 2010, 13:36
Wolę inny klimat czwartych nad ranem:)
Jadwiga G.
Jadwiga G. 11 lipca 2010, 12:34
dla mnie te 2 pierwsze wersy zupełnie zbędne, potem zaczyna się wszystko co ciekawe w tym wierszu. Może jedynie "wielki gradient koronkowej nienawiści" niekoniecznie udany...
przysłano: 7 lipca 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca