Literatura

Apokryf wigilijny (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 

ten czas

jest świątynią czasu –

znów odświętne stoły

będą za ciasne

a prawdziwe puste miejsca

nie wychylą się z ukrycia

znów obok kochanki

usiądzie inny mężczyzna

przełamie się z nią opłatkiem

by zaraz zmieszać ją

z myślą mową uczynkiem i zaniedbaniem

 

znów urodzi się

Bóg patriarchów Bóg filozofów Bóg ludu

zapłacze nad świętą perłą

dawidowej stolicy

i pójdzie na pustynię Negev

ażeby raz jeszcze

przespać najdoskonalszy ze światów


dobry– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Olivia B.
Olivia B. 26 lipca 2010, 18:49
Ponoć piszę u Ciebie złośliwe komentarze. Nie zauważyłam, żeby tak było, ale jeśli już to autoironiczne (czyli złośliwe dla mnie ;) - np ten o trzymaniu wierszy 30 lat). To może już daruję sobie komentowanie.... ocenka też jest wymowna, prawda? :)
Ir
Ir 26 lipca 2010, 21:53
"ten czas
jest świątynią czasu –".........może bez drugiego "czasu" i myślnika, jedynego znaku interpunkcyjnego w utworze.

"znów obok kochanki
usiądzie inny mężczyzna
przełamie się z nią opłatkiem
by zaraz zmieszać ją
z myślą mową uczynkiem i zaniedbaniem"

Za wiele w tym fragmencie zaimków osobowych. Myślę,że starczyłoby "przełamie się opłatkiem", bo z kontekstu wynika z kim.

Ogólnie odbieram pozytywnie. Pozdrawiam.
Marzena
Marzena 27 lipca 2010, 11:29
"przespać najdoskonalszy ze światów", jestem bogiem ani Bogiem, a też czasem mam ochote przespać świat!
Marzena
Marzena 27 lipca 2010, 11:30
Miało być "N I E jestem Bogiem ani bogiem""
Władysław Ryś
Władysław Ryś 12 sierpnia 2010, 12:03
Popatrzyłem. Ładnie się prezentuje.
przysłano: 26 lipca 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca