Literatura

Doktor John Dee pisze Grimoirum Imperium* (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 

obudził mnie mrok –

prawą ręką szeptał

henochiańskie zewy

lewą

kreślił abramelińskie kwadraty

po zaniedbanych strugach

przetłuszczonego światła

pieśnią wygładzał kurz

na nietkniętym oddechu Eliyyaha

 

w ascezie swej obsceniczny

Agathodaimon

nazwał siebie dziesiątym sprawiedliwym

nazwał mnie dziesiątym sprawiedliwym

zadekretował

że tylko w Ecronie

maja prawo zanosić

cæli deus sanctissimi

 

obudził mnie blask –

szczątki popękanych kelipot

rozpędziły nieme źrenice

 

Asherah

wiedząc iż jestem jej przeznaczony

powściągliwie spłonęła rumieńcem

lecz dysząc ciężko żądzą

zwilżyła ciało me nagością swoją

wtedy

sen przyszedł z nienacka

starą grą

w kavvana

Przypisy:

*) Grimoirum Imperium albo Księga Starych Duchów będąca Księgą Praw i Praktyk Śpiących Umarłych Poznanych przez dr.Johna Dee z prac Abd Al-Hazreda zawierająca Zaklinanie Wszelkich Rodzajów Chaotycznych Duchów Tajemne Pieczęcie i Talizmany i Ostateczne Klucze do Życia i Śmierci oraz Wszechświata. Roma MDCLXXX


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 29 sierpnia 2010, 16:19
Wojtku, błagam Cię, wrzucaj choć o dwa numery większą czcionkę albo po prostu pisz romanem.
Jacek
Jacek 7 września 2010, 13:35
Przesadziłeś z językiem. Przysłania treść. Czytając, skupiam się tylko na nim, zostawiając z boku znaczenie...
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 września 2010, 13:44
"obudził mnie mrok –
prawą ręką szeptał
henochiańskie zewy
lewą
kreślił abramelińskie kwadraty
po zaniedbanych strugach
przetłuszczonego światła
pieśnią wygładzał kurz
na nietkniętym oddechu Eliyyaha" - dla mnie to ewidentne egipskie ciemności, z których sens nie chce wyjść, jest tak obwarowany tymi tłuszczami, że każdy brud przymiotnikowy się do niego poprzylepiał. i jak tu go dojrzeć?
przysłano: 22 sierpnia 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca