Literatura

Hegel (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 

jestem w całości starcem

jestem w całości młodzieńcem

i dobrze mi z tym

i taka jest prawda moja

 

jak Berlin z metalowych okuć

jak Öldrucklandschaft

jak noc i ewangelia

 

a jeśli będziesz chciał wiedzieć

to ja też postawię pytanie -

wtedy razem rozbijemy głowy

by pozostawić je

na pastwę miłości

 

wiem

nie zrozumiałeś tego

profesorze von Schelling –

tym gorzej dla objawienia


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 3 września 2010, 20:39
"jestem w całości starcem
jestem w całości młodzieńcem
i dobrze mi z tym
i taka jest prawda moja"
Figa
Figa 5 września 2010, 19:45
co za wiersz!
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 5 września 2010, 20:24
co za wiersz, figo?
Figa
Figa 5 września 2010, 20:32
dobry;d
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 6 września 2010, 22:14
z tezy w antytezę, żeby wyjść syntezą, przynajmniej ze starca w młodzieńca i wychodzi mądry człowiek o gorącym sercu ;D

"Öldrucklandschaft" - co to?
Jacek
Jacek 7 września 2010, 13:46
W kontekście takiego filozofa spodziewałem się o wiele większego wiersza. Warunkowo jestem za publikacją, za samo podjęcie tematu.
Marzena
Marzena 13 września 2010, 16:05
MĄDRY CZŁOWIEK, O GORĄCYM SERCU!!!
przysłano: 3 września 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca