Literatura

Najlepsze dobro (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

Monólogo de una mujer inocente

ciągle się nad tym zastanawiam
nie mogę spać po nocach
myślę o tym bez przerwy 
wcześniej nic takiego mnie nie spotkało
dlaczego dałam się namówić na ten wyjazd
dlaczego wracałam tym pociągiem
dlaczego poprosiłam żebyś mi torbę pomógł na półkę
teraz jestem pogrążona bez reszty
oszalałam jak wariatka na twoim punkcie
nikt mnie przedtem tak nie całował nie pieścił
nawet nie wiedziałam co to orgazm
przecież ty masz rodzinę
tak mi szkoda twoich dzieci
jestem przecież matką i żoną 
iluż ja ludzi krzywdzę o Boże
przed tobą miałam w sobie tylko jednego faceta 
wiem jestem dla ciebie wyłącznie gazetą
przeczytasz odłożysz pod ławę wyrzucisz do zsypu
weźmiesz następną
a ja dostanę świra już teraz jestem nienormalna
gdybyś to wiedział to byś to wiedział
czy kochać to przestępstwo
przecież   m i ł o ś ć   t o   n a j l e p s z e   d o b r o
koleżanki to ciągle mają chłopów na boku i jakoś sobie z tym radzą
niestety nie potrafię tak nigdy nie potrafiłam
nawet dziś kiedy wciągnąłeś mnie
w najdoskonalsze
zło
 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Olivia B.
Olivia B. 26 pazdziernika 2010, 16:06
''wiem jestem dla ciebie wyłącznie gazetą
przeczytasz odłożysz pod ławę wyrzucisz do zsypu
weźmiesz następną'' - tym mnie normalnie zabiłeś!! Świetny fragment.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 listopada 2010, 12:16
fajnie, że podjąłeś się takiego tematu, dylematy moralne chyba nigdy nie będą miały jednogłośnego wyroku, chyba że sztywno przyklei się na nie prawa.
jest tu jednak jeden poważny problem, którym się te rozważania nie okazują, mianowicie wykonałeś wiersz bardzo sztampowo, zebrałeś hasła tramwajowe albo w stylu Pani Domu, ale nie czuć z nich emocji... nie zdziwię się jeśli czytelnik ziewnie, myśląc, że czytał w dokładnie taki sam sposób opisaną historię już w wielu pismach. fragment, który wskazała Oli rzeczywiście wybija się ponad całość, ale całości nie wybroni.
przysłano: 26 pazdziernika 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca