Literatura

Ojciec Karl Rahner SI pisze list do Luisy Rinser (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 

ten list powinienem napisać bardzo dawno
ale nigdy mnie nie stworzono
nie uczyniono ofiarą owocu
który od zarania był tylko mgłą
pozostał na wieki tylko mrzonką

 

piszesz do mnie
Moja Rybko, Ukochany
niewątpliwie
jestem rybą
w rzece w morzu w deszczu
w kropli dziegciu na łyżkę siarki
i jak na zdrową rybę przystało
zacząłem śmierdzieć od głowy

 

padam przed Tobą
moja Wuschel* Ecclesio
na każde kolano
ziemskie niebieskie piekielne -
wielu widziało płaczącą ikonę
ale tylko ja widziałem ją w nocy
na Twoich piersiach na Twoich pośladkach
na wewnętrznej stronie Twoich ud

 

teraz wystawiam na obraz i pośmiewisko
skarb świątyni –
zapomniałem o nim
ale ciągle noszę
to fałszywe brzemię

 

w sennej kałuży grzechu
zło jest czyste jak niewinność
zło jest czyste jak miłość -
mordercy stają u bram mojego grobu
pewnego dnia do nich dołączysz
a ja otworzę Ci drzwi

 

Przypis:

*) Wuschel – niemiecki odpowiednik Woozle, postaci z Kubusia Puchatka A. A. Milne’a
 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 8 listopada 2010, 17:53
"wielu widziało płaczącą ikonę
ale tylko ja widziałem ją w nocy
na Twoich piersiach na Twoich pośladkach
na wewnętrznej stronie Twoich ud"
Waris
Waris 10 listopada 2010, 17:09
Ciekwe...nie powiem.Jeszcze wroce.
Jacek
Jacek 15 listopada 2010, 00:05
"pozostał na wieki " śmiało może owe "na wieki" wyrzucić. Dublujesz się trochę.

Poza tym wiersz ciężki od filozofii. Tym razem uległem jego czarowi. Może dlatego, że tematycznie wiersz jest mi bliski.

na "tak".
przysłano: 8 listopada 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca