Literatura

Spotkanie z Norwidem (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

Eva Sonnenberg, con respeto y agradecimiento...

Chorał ucichł był nagle
I znów jak fala wyplusnął

 

Norwid siedział dwa stoliki obok
zamówił zapiekankę z keczupem i herbatę z cytryną
pozdrowiłem go skinieniem głowy
ale nie odpowiedział może mnie nie pamiętał

 

a więc udało mu się -
uciekł z Domu Świętego Kazimierza
tylko czy teraz będzie mu lepiej
wśród przypadkowych cytatów poronionych podręczników
i kretyńskich wypracowań

 

w sumie to przecież kawał dobrego proroka
prawie takiego jak Eliasz Klimowicz albo Mathilde Ludendorff

 

jego błąd –
mógł przecież pojechać nad jezioro
strzelić sobie w łeb
byłoby
głośno ponuro romantycznie

 

teraz zgolił brodę obciął włosy przywdział turecki sweter -
jest na garnuszku opieki społecznej
bo nie zawsze da radę zarobić na kieliszek chleba

 

czemu cieniu wychodzisz
ręce włożywszy w kieszeń


 


dobry 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
olivia 28 grudnia 2010, 13:44
Pojawiło się w opowiadaniach, ale mimo szczerych chęci, nie mogę tego za takowe uznać, więc przenoszę do poezji.
ew
ew 29 grudnia 2010, 19:26
Pani Eva Sonnenberg.. :) ech wspomnienia dawnej wywroty. kto pamięta?
Marzena
Marzena 29 grudnia 2010, 20:45
"pochylony od wiatru oskarżeń , w liturgii doświadczeń piszę", ze spotkania z Norwidem.
ew
ew 4 stycznia 2011, 17:10
za przyprowadzenie Norwida do budki z fast foodami, za pokazanie go w świetle naszej codzienności przenoszę na pierwszą, chociaż kieliszek chleba brzmi banalnie i na pewno nie na norwidowskim poziomie jest.
przysłano: 28 grudnia 2010 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca