Literatura

Z życia nauczycieli (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

 


nauczyciel jest wolny
kiedy chce mu się
analizować i interpretować
poezję
zapachów dochodzących
ze szkolnej stołówki

 

nauczyciel czuje się zniewolony
gdy musi
analizować i interpretować
swoje życie
w nieuleczalnym kontekście
szkolnej stołówki

 

nauczyciel staje się
na powrót uczniem
robiąc sobie z kartki obiadowej
wymarzonego skręta
 


wyśmienity– 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
afronautix
afronautix 31 stycznia 2011, 16:24
dawno nie czytałem wiersza, z którym tak bardzo mógłbym się identyfikować...
Marzena
Marzena 31 stycznia 2011, 22:52
Po ostatnim przemówieniu jakie musiałam wygłosić zgadzam się , z Twoim wierszem.
Elwira 1 lutego 2011, 08:43
Tak, wiersz powinien nieść przekaz , Twój jest wyraźny.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 1 lutego 2011, 08:48
Rzadko piszę u ciebie komentarze, ale wiedz, że jesteś jednym z nielicznych najmocniejszych punktów na tym portalu. Kolejny wiersz trzymający wysoki poziom!
Marzena
Marzena 1 lutego 2011, 11:19
:) Oczywiście zgadzam się z Maraszyńskim!
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Dziękuję CI, Marcinie.... Marzenko, ukłon niski...
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 4 lutego 2011, 20:57
No i to dobre pisanie, mimo że wszystko jest konkretne, wniosek ostateczny czytelnik wyciąga sam. Miło, że tutaj nie rzuciłeś w nas encyklopedią. Smutne z tymi nauczycielami, ale każdy ma własną drogę cierniową i tyle wolności, ile jest w stanie sobie wywalczyć, wszystko zależy od tego, w którą stronę po nią sięga.
Pozdrawiam
przysłano: 31 stycznia 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca