Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

gdyby Sylvia Plath nie istniała
należałoby ją wymyślić
lub po prostu
spłodzić w pijackim amoku
na złość takim facetom jak ja –
niestety ujadanie tej suki słychać na całej Elm Street
a moje zatyczki do uszu są za słabe
więc ciągle się czepiam
o to że ogórek nie śpiewa

 

gdybym miał niewzruszona pewność
iż nieboszczyk Charles Bukowski
na samą myśl
że mógłby z nią przypadkiem robić te rzeczy
zamykał się w swoim mieszkaniu na cztery spusty
i drżał przerażony
a na widok jej opiętego tyłka
ogarniała go funkcjonalna impotencja
to dałbym na mszę za jego duszę
choć nie wiem czy był praktykującym katolikiem
czy miał chociażby katolicki pogrzeb
bo chyba nie

 

dlatego
przestałem pić alkohol i kawę
nie solę potraw nie słodzę herbaty
a większość wolnego czasu
spędzam w przydomowym ogródku

jednak ona wytrwale
włamuje się do moich przedrannych snów-
ma niekłamaną ochotę na epizod
rodem z Ostatniego tanga w Paryżu
 


wyśmienity– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mikołaj Maćkowiak
Mikołaj Maćkowiak 9 lutego 2011, 18:14
A u mnie to tylko Anne Sexton, kurcze, ale tez jest niezła :-)
Wiersz trochę jak hołd, ale nie w stylu smoleńskim. Dobre.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 11 lutego 2011, 22:39
mnie też się podoba, wprowadzone postaci nie są nachalne, sytuacja zarysowana wokół nich daje możliwość uchwycenia nowych sensów. i to jest dobre!

tylko popraw cudzysłów, otwierający powinien wyglądać tak: „
chyba ze wolisz podmienić na kursywę ;)


PS www.wywrota.pl/db/artykuly/18255_majowy_biwak_lite…
przysłano: 9 lutego 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca