Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

pewnego dnia
spotkałem szatana –
był to tylko zmutowany
jednorożec

 

pewnego dnia
spotkałem świętego Pachomiusza –
był to tylko drobny pijaczek
odwiedzający moją sąsiadkę z dołu

 

pewnego dnia
spotkałem królową Saby –
była to tylko podstarzała nimfomanka
z wenezuelskiego serialu

 

pewnego dnia
spotkałem Zbawiciela –
pogryzły mnie
niezabliźnione psy

 

pewnego dnia 
sądziłem że nie spotkam nikogo –
przestraszył mnie sanitariusz przebrany
za konduktora

 

pewnej nocy
miałem sen o miłosiernym Samarytaninie –
lecz jak to z majakami bywa
musiałem paść i złożyć pokłon

 

z pewnością
Znaki się bierze za cuda. Ujrzymy znak!
I Słowo wewnątrz słowa, niezdolne wyrzec słowa
W ciemność owite.*

 

Przypis: 
Signs are taken for wonders. We would see a sign!/The Word within a word,unable to speak a word,/ Swaddled with darkness. Thomas Stearns Eliot, Gerontion, tłum. Jerzy Niemojowski
 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena
Marzena 23 lutego 2011
"pewnego dnia
spotkałem świętego Pachomiusza –
był to tylko drobny pijaczek
odwiedzający moją sąsiadkę z dołu"
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 23 lutego 2011, 21:55
można by to "pewnego dnia" trochę urozmaicić, bo przy trzecim mimowolnie zaczynam opuszczać ten zwrot, a chyba nie tak powinno być. poza tym całkiem ciekawie przedstawione, gdy wielkie słowa mają w świecie takie maluczkie desygnaty. niewątpliwie cytat winduje tekst w górę, choć trochę jednak mi szkoda, że to nie twoje słowa.

na tak.
afronautix
afronautix 2 marca 2011, 16:53
eee, lepiej pisujesz.
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 3 marca 2011, 08:12
pewnego dnia zacząłem się irytować
czytając tę frazę po raz czwarty z rzędu
powtórzenia mają swoją moc i generalnie mam je za fajne
ale jednak trzeba mieć trochę umiaru
psuje to odbiór na amen
nadto trzeba jednak pilnować, żeby cytat nie był
wyraźnie najlepszą literacko częścią tekstu
przysłano: 22 lutego 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca