Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

w komorze niskich temperatur
istnieje zawsze nieodparta pokusa
transcendencji

 

adon Baruch de Spinoza
kartkuje swoją Etykę
ale nie potrafi znaleźć stosownej kwestii

 

albowiem w Królestwie Niderlandów
zamknięto wszystkie kirchy i szlifiernie diamentów
jeszcze
parę gramów wiatru parę gramów intuicji
kupionych za przeterminowanego florena
na amsterdamskim targu rybnym
może zastąpić wykrochmalone kryzy magicznej melancholii

 

w każdej stylowej szafie
jest w stanie się zadomowić
Uriel d’Acosta
którego biały krzyk
Bitte keine Besuche
rozumie winę i niewinność
nagrodę i karę
sens i zaniemówienie

 

drobny incydent
z przeglądem trzewi –
trzeba niespodziewanie z nich wywróżyć
bezkształtną bryłę porannej bryzy
eterycznego oddechu piątego żywiołu
dziennej ćmy
 


wyśmienity 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 18 marca 2011, 18:15
mhmm, bardzo stylizowane, początkowo rzekłbym, że bez pewnego niezbędnego takiej poezji błysku, jednak z każdym kolejnym czytaniem zyskuje, i końcem końców upodobałem sobie ostatnią, wyśmienita, a jednocześnie nie jest to jedynie wybryk na tle reszty wiersza
pingwin k.
pingwin k. 12 kwietnia 2011, 15:36
,,jeszcze
parę gramów wiatru parę gramów intuicji
kupionych za przeterminowanego florena
na amsterdamskim targu rybnym"

to jest ładny zalążek rzucony w moją wyobraźnię.
Jednak całość jest dla mnie trochę spłycona. To właśnie trochę takie kartkowanie Etyki Spinozy, tylko bez czytania.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 15 kwietnia 2011, 20:46
W związku z projektem: www.wywrota.pl/forum/topic/19664#0 puszczam bez komentarzy opiekunów.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 16 kwietnia 2011, 21:58
"zamknięto wszystkie kirchy i szlifiernie diamentów" - dla mnie ten wers wskazuje kierunek, w jakim idą dalsze myśli... wolne myśli.
przysłano: 17 marca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca