Literatura

* * * (wiersz)

Voyteq Hieronymus Borkowski

o 05:30 rano
w palarni Oddziału III Ogólnopsychiatrycznego
(Obserwacja)
złożył mi
terakotową wizytę
Ezra Pound
w oparach wentylacji
odczytał mi moje prawa –
mam prawo niczego nie gubić
a cokolwiek znajdę może być użyte przeciwko mnie
mogę skontaktować się ze swoim vacatem
a jeśli go nie mam
advocatus diaboli wyznaczy pensum z urzędu

 

podobno
w waszyngtońskim szpitalu
panowały stosunki rasistowskie
w Italii słońce jest haiku
a baron Evola umarł
przed narodzinami jońskich filozofów

 

oddałem
pasek i sznurowadła
czarny kamyk z Mekki
resztki spinek dziurkaczy papierośnic

 

okaleczona gorycz
olintyjskiego niewolnika
podarowała mi zielony ołówek –
gorący styl historii o współodczuwaniu


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Adrianna Kulis 23 marca 2011, 19:27
Przed snem jako środek nasenny owszem dobry...:)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 3 kwietnia 2011, 20:41
a dla mnie tu jest przykład na to, że nie należy szastać wstawkami z języka obcego, zwłaszcza gdy mamy polskie odpowiedniki.
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky 6 kwietnia 2011, 20:07
Droga Justyno...! Nie wiem, czy w języku polskim są czysto polskie czy czysto słowiańskie odpowiedniki takich słów, jak: haiku, vacat czy pensum? Advocatus diaboli czyli adwokat diabła... Tak jest... Chociaż semantycznie nie tożsame...
przysłano: 23 marca 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca