Literatura

Pewien rencista z obolałym kręgosłupem strzepuje zdecydowanym gestem przaśny śnieg z butów firmy Dr. Martens (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

19 stycznia 2012, 14:08:42

należy zazdrościć
tylko
wierzącym i drobnym pijaczynom -
oni zawsze są w stanie
błysnąć geniuszem
psychoanalizy
w programie Szansa na sukces

 

zawsze mogą wyspowiadać się przy butelce
zawsze mogą zabalować przy konfesjonale

 

często wiedzą
skąd przychodzą
gdzie doładować krótkoterminowe baterie
jakiego żelu użyć do kąpieli
z kim porozmawiać na przystanku autobusowym -
a jak nie wiedzą to spytają
i już będą wiedzieli
na zawsze

 

nie dostają bez powodu ataku szału w hipermarketach
przy stoisku z pieczywem
bo dorośli do swojej wyobraźni
jak do za dużych reklamówek

 

są przykładnie wychowywani przez swoje dzieci
przez zielone kostki lodu niebieskie zegary żółte wazony -
nie muszą być karceni
starczy łagodne złagodzenie

 

niewierzący pokątni sofiści i rzymscy prokuratorzy Judei
ciągle czują ontologiczny powróz na swojej szyi -
zaczytują się w konfesyjnych filozofach
by zapalić kolejnego Viceroya
zaliczyć kolejny spacer z niewypróżnionym pieskiem
uciąć niezdrową drzemkę po zrównoważonym logarytmicznie obiedzie
i czekają na swojego monsignore Fidanzę na swojego maestro de Zurbarána y Márqueza
którzy wskażą jakiegoś nowego Akwinatę

 

należy zazdrościć
tym co widzą
nawet
jesli będzie to tylko niebo
lub własne buty


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 17 marca 2012, 21:32
ależ Ty umiesz poprowadzić tak, że nawet gdyby się chciało zauważyć "jakie-sik-SIC!' mankamenty, dłużyzny, to potem przewracasz... kompozycją, przebiegle i się ... weryFIKSowywuje;-) chęć czepiania. I siem człek czepia utworu;-)

Jest taki okres w życiu mężczyzny, nie tylko piszącego, że mu wolno, tak jak powyżej. Tak mi się wydaje.
Rita 18 marca 2012, 09:01
Arek powiedział już wszystko:)

Pozdrawiam.
smykusmyk
smykusmyk 28 marca 2012, 09:13
W zasadzie bardzo dobrze mi się czytało, myśl nie uciekła, mimo niektórych dłużyzn i dopowiedzeń. Fajny tekst.

Pozdrawiam.
przysłano: 17 marca 2012 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca