przenikliwość wzroku, duszy i umysłu
jeżeli u babki A. - występowała
to ze zdecydowanie umiarkowaną częstotliwością
o dobroci serca można powiedzieć
że otoczenia nią nie zamęczała
i to wcale nie z potrzeby wykazania się taktem
pomoc okazywana innym
także nie gościła na pierwszych miejscach
w spisie Jej imperatywów
wylewnością nie grzeszyła
a dodatkowo uznawała taki stan rzeczy
za główną ze swoich licznych zalet -
a jednak – gdy odeszła – okazała się
tak samo niezastąpiona ja ci
co niedostępnymi dla niej cechami obdarzeni byli