„turbany”
(z zawartościami)
w zwojach turbanu
(nakrycia głowy modnisi z początku XX wieku)
mogła kryć się erotyczna wizja -
taka na przykład z malarstwa Podkowińskiego
o bożych porządkach i prawach
(co pewnie przycupnęły na turbanie męskim)
powiedzmy że afgańskiego taliba
euro-chrześcijański osobnik myśleć się boi
najbezpieczniejszy więc turban z ręcznika
(nim spadnie z długich świeżo umytych
kobiecych włosów) – wprost na poduszkę
na chwilę przed dotknięciami Erosa