Literatura

warszawska sielanka świątecznie noworoczna (wiersz)

Evit-ka

 

na Trakcie Królewskim migają kolorami
bombka gigant, paczka olbrzym
w towarzystwie cukierków dla wielkoludów -
wszystkie one powodem uciechy - dużych i mniejszych

drzewka na Krakowskim i na Nowym Świecie
śmiało wypuściły listki z ledowych lampek
ludzie lubią takie obrazki - teraz mogą bez kompleksów
względem Londynu, Paryża, czy Wiednia

młoda kobieta z niemowlęciem w wózku
pryszczaty wyrostek na deskorolce
para zakochanych nastolatków a obok nich starszy Pan-
upojeni feerią barw

wreszcie grupka japońskich turystów
zbrojnych w kamery, aparaty fotograficzne
i pewnie w takąż pamięć oraz podziw dla egzotyki Europy wschodniej
co to sama siebie środkowo-wschodnią nazywa -

dochodzą do choinki na Placu Zamkowym
do świetlnych bram u wejść w uliczki Starówki
w której zakamarkach bezdomni proszą o złotówkę - na chleb?-
błyszczy na bogato uroczysty kicz

 


wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 29 grudnia 2012, 00:30
chociaż jak kiedy i gdzie lepszy kicz niż kit
przysłano: 28 grudnia 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca