dobra drobinka (zanim)
Evit-ka
czeka
na przykład przed galerią handlową
myśli o tym że dawniej owo GALERIA dotyczyło tylko sztuki
dostrzega odbicie jego nadchodzącej postaci
w załamaniu wystawowej szyby
ale nie biegnie naprzeciw
świadomie przedłuża czas dzielący ją
a nawet ich oboje
od przeżywania tej przeczutej dobrej wiadomości
w powietrzu przelatuje tymczasem banał ptasiego piórka
nośnik pozytywnych wibracji -
teraz nie czas na zdrowy dystans
szczególnie wobec braku wiedzy
że słowa wprawdzie są
ale na ogół bez znaczenia -
wszystko zdarzy się zanim
albo pomimo że będzie po innej stronie
gdzie nie działa prawo do życia
zbyt częste umieranie musi się przecież
jakoś odbić na zdrowiu