Literatura

o staromodnej niedzieli - klasycznie prawie (wiersz)

Evit-ka

 

(obrazek archaiczny -z pierwszej połowy wieku XX.- i...)

na stacyjce maleńkiej pod Grodnem
się naszało pantofle niemodne
flirtowało po polsku i po rusku – biało
z tłumkiem praczek - co później na całość...

a tymczasem - po wyjściu z peronów
szło się z panną na pokaz balonów
albo lepiej do ciotki na ciastko -
ciotka znała Warszawę i Łasko

za godzinkę nosili anieli
do cudownych dwóch karuzeli -
niedaleko od mostu nad rzeczką
bo tam było... wesołe miasteczko

po południu – gdy chciała dziewczyna -
szło się z pompą na seans do kina
wszak nowością kusiło dźwiękowe
pierwsze kino objazdowe -

nim dziewiąta wieczorem wybiła
to niedziela już się kończyła -
absztyfikant do domu był łaskaw
a całusa dostawał... pod zastaw...

dziś stacyjka na starych pocztówkach
zaś kawaler przed panną na głupka -
że się nie zna na tabletach
więc nic nie wie... o kobietach
„o staromodnej niedzieli – klasycznie prawie” (obrazek archaiczny -z pierwszej połowy wieku XX.- i...)  na stacyjce maleńkiej pod Grodnem się naszało pantofle niemodne flirtowało po polsku i po rusku – bało z tłumkiem praczek - co później na całość...  a tymczasem - po wyjściu z peronów szło się z panną na pokaz balonów albo lepiej do ciotki na ciastko - ciotka znała Warszawę i Łasko  za godzinkę nosili anieli do cudownych dwóch karuzeli - niedaleko od mostu nad rzeczką bo tam było... wesołe miasteczko  po południu – gdy chciała dziewczyna - szło się z pompą na seans do kina wszak nowością kusiło dźwiękowe pierwsze kino objazdowe -  nim dziewiąta wieczorem wybiła to niedziela już się kończyła - absztyfikant do domu był łaskaw a całusa dostawał... pod zastaw...  dziś stacyjka na starych pocztówkach zaś kawaler przed panną na głupka - że się nie zna na tabletach więc nic nie wie... o kobietach

wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
abojawiem 30 marca 2013, 15:41
(odpowiednie) wydobyć czy dać rzeczy słowo. to ci dopiero jest ekfraza
+plus mechanik tomek zimakowski
pode wpywem sówka "Twarożyc" przyszła mi na myśl taka
ekofraza/epikraza/epikryza/ekrazyta-epigrammata/epigammrata ;

i wytwarożyło tako :

"naszem dziadom wysarczało
pluskiew w wyrach a tapetach
nam po świeże zaleciało
pluskwające w internetach"

/all rights reserved - unauthorised sharing and multiplication is a violation of applicable laws/

(martians-loove-laaw)

Pozdro :)
przysłano: 30 marca 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca