Masz trzy psy, cztery koty, papugę i …
Wdzięczny pies zaszczeka, a kot zamruczy…
Ich mowa jest czysta jak woda.
Jedynie papuga przypadkiem ją splami.
Naśladując człowieka.
Zwierzę nie wydaje sądów.
I to jest w nim właśnie piękne.
Kochasz je ? Podziwiam !
Lecz czy od ludzi się nie oddalasz ?