Literatura

powód do napisania wiersza - Pani Julii Hartwig (wiersz)

Evit-ka

(czyli jakość płci)

weźmy takiego adwokata - pojęcie i samą profesję
brzmi dostojnie - ale tylko dopóki jest w rodzaju męskim
bo już adwokatka to może być ciastko z jajeczno -alkoholowym kremem
lub najwyżej specjalistka od spraw rozwodowych
przyjaciółka porzucanej kobiety praktykująca gdzieś na prowincji

polityczka to przecież polityk
ale jakby niepoważny i nacechowany seksualnie ośmieszająco
bo można wszak uprawiać polityczkę
czyli CO? - czy KOGO? - osobę czy zajęcie? -
tyle że w formie zdrobniałej

lepiej - jednak ledwie nieznacznie - ma się lekarka
może już badać pacjenta
a nawet zaordynować terapię - przy katarze
poważniejsze diagnozy i leczenie są udziałem lekarza -
niechby i był sobie kobietą

coś istotnie dziwnego jest w postrzeganiu jakości płci
o poetce też - dla podkreślenia że bardzo dobra - mówią per poeta
bo poetka znaczy jakoś tak protekcjonalnie
i stygmatyzuje kategorycznie ujemnie
zdaniem wielu -

przykłady dają się zresztą wymieniać dalej
pytanie PO CO?:- ważniejsza jest skłonność
językowa?

wyśmienity 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 14 grudnia 2013, 12:51
...świetne, zajebiste - samo życie!
przysłano: 14 grudnia 2013 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca