Literatura

Passacaglia Händel / Halvorsen (wiersz)

dafne

https://youtu.be/ApCL2GomTD4?si=kAWcVBgw-A3f7SGJ

 


 

przez park biegnie chłopiec,  przeskakuje 

kałuże / monety - rzucone w aleję wprost z nieba;

 
orzełek, reszka, orzełek, reszka 

- byle uciec od lekcji z mistrzynią 

 


Passacaglia 

 


z okna, 

słońce przepływa przez włosy kobiety, 

skóra tężeje na szyi młodzieńca, 

 

ponad klawiszami, muzyka 

ścieli  w oddechach

niezapisane pauzy 

 


Passacaglia

 


przeszklone muzeum kusi wystawą 

„ kobiety Picassa” 

 

na skrzyżowaniu, 

w smarcie, upchane jak korki od szampana

dwie kobiety 

z wiolonczelą, altówką, pulpitami 

i torbą nut


 


 

Passacaglia

 


dom seniora 

 

wysoki sufit auli, ściany przeszklone 

wilgotnym wzrokiem staruszków, 

bezzębny czas żuje wzruszenia 


od strony fortepianu , muzyka płynie wstęgą


pochwycona nagle w ręce ,

przepływa starcom miękko wśród palców

 

później w ciszy, 

 

znajdą  w sinych dłoniach 

wenflony

 

 


niczego sobie 8 głosów
przysłano: 28 listopada 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca