Literatura

WIERSZ WSPÓŁCZESNY 5 (wiersz)

brunomat

Wiersz współczesny 5

 

Obstaję przy swoim. Ale gdy się dowiedziałem że spłonęło kilku

strażaków w nowojorskim biurowcu sąsiadującym z 11 września

nie potrzebuję wyjaśnień. Co oni tam chcieli znaleźć na siódmym

piętrze wśród tlących się od lat niedopałków. Tych którzy dawno

pospadali. Głosy z przeszłości. Wspomnienia żalu. Nową opcję starej udręki.

Ameryka jest głupią ciotą co karmi się wspólnotowym prawem

swoich synów i cór którym zabrakło odwagi. Uroczystości służą

ideologicznemu namaszczeniu prostactwa i opacznie rozumianej woli.

Poza tym hollywood. Fabryka krzykliwych usterek roztrząsanych

ze skrupulatną pewnością ociemniałego bukmachera. Ziemia demokratów

mordujących z wprawą po cichu. Grób dla artystów lejących na koniunkturę.

Przeklęty ląd z wpisanymi weń półprawdami. Szukają sukcesu i spełnienia

potęgi którą egzekwują swą żałosną niesprawiedliwość.

Radość mieszka gdzie indziej. Zarażają. Jest OK. Nie dla mnie. Obstaję przy swoim.

Nadaremne działania chaotycznych mafii poszukujących wygodnego ładu.

Sami się stworzyli. To dlatego. Kult gościnności wziął się z bombastycznego lęku

przed rdzennymi mieszkańcami których wytrzebili. McNamara mógł się nie odezwać.

Na jego miejsce przyszedłby inny polityk. Tyle znaczą przenikliwe gdybania.

Jak ci źle lecisz do czubów i fundują ci na koszt państwa lot nad kukułczym gniazdem.

A Coheny zbijają majątki prozodią w stanie galopującego kurewstwa.

Jeśli sami się nie skapnęli to nikt im nie pomoże. Przecież nie mężowie stanów.

Oni mają rodziny do wykarmienia i służbę którą trzeba opłacić.

No więc kto. Nikt. Demokracja jest zarażaniem tak jak każdy inny trąd.

Nie tylko tam. I Nie tylko w Europie.

 


dobry– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
hadwao
hadwao 12 lipca 2014, 20:23
Nie powaliło mnie to na kolana
Matkovsky
Matkovsky 25 lipca 2014, 10:42
Ktoś tu chyba jest zazdrosny....hadwao :)
przysłano: 20 czerwca 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca