Ocalony (wiersz klasyka)

Tadeusz Różewicz

Mam dwadzieścia cztery lata
ocalałem
prowadzony na rzeź.

To są nazwy puste i jednoznaczne:
człowiek i zwierzę
miłość i nienawiść
wróg i przyjaciel
ciemność i światło.

Człowieka tak się zabija jak zwierzę
widziałem:
furgony porąbanych ludzi
którzy nie zostaną zbawieni.

Pojęcia są tylko wyrazami:
cnota i występek
prawda i kłamstwo
piękno i brzydota
męstwo i tchórzostwo.

Jednako waży cnota i występek
widziałem:
człowieka który był jeden
występny i cnotliwy.

Szukałem nauczyciela i mistrza
niech przywróci mi wzrok słuch i mowę
niech jeszcze raz nazwie rzeczy i pojęcia
niech oddzieli światło od ciemności.

Mam dwadzieścia cztery lata
ocalałem
prowadzony na rzeź.

wyśmienity 128 głosów
7 osób ma ten tekst w ulubionych
Dodaj komentarz anonimowo lub zaloguj się
 
Znaleziono 196 komentarzy. Poniżej ostatnie 25.
Jakob
Jakob 11 lutego 2019, 11:55
Kasti pedal
Emil Sosnowski
Emil Sosnowski 12 lutego 2019, 10:16
Świetny wiersz naprawde pozdrawiam pania Anię
Cezary Stępień
Cezary Stępień 12 lutego 2019, 10:19
Piękny wiersz, szkoda, ze autor umar.
Kalisteniczny bóg
Kalisteniczny bóg 12 lutego 2019, 11:05
Co tam byku
Żuk
Żuk 12 lutego 2019, 11:58
Pozdrawiam Wojciecha Romana
666
666 13 lutego 2019, 10:34
Jebać kuliśa
Pilchu
Pilchu 13 lutego 2019, 11:15
Piękny wiersz, mocne słowa...
Szwagier
Szwagier 13 lutego 2019, 11:24
Elo sołtys
Sołtys
Sołtys 13 lutego 2019, 11:25
No elo szwagier
Adi
Adi 13 lutego 2019, 11:27
Chętnie zapoznam jakąś dziewoję na małe Tiri riri ram Pam pam
Twój stary poeta
Twój stary poeta 13 lutego 2019, 11:27
Emancypacja masturbacja taka sytuacja
Twój stary poeta
Twój stary poeta 13 lutego 2019, 11:30
Życie nie jest jak zupa nie będzie drugiego
Eluwa
Eluwa 13 lutego 2019, 12:08
Zychu nie umie czytac wierszy, ciota
Matusz
Matusz 13 lutego 2019, 12:10
Lubię kutasy
komisarz
komisarz 13 lutego 2019, 12:58
natalia parciak co ty tu robisz
Krystian
Krystian 13 lutego 2019, 12:58
Nice boobs pani profesor
tfui stary
tfui stary 14 lutego 2019, 07:38
dzienki rze musze sie uczyc tego na pamiec ruzewicz ;/ :(
Kucharz
Kucharz 14 lutego 2019, 07:41
1 kg sera białego (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
6 jajek
2 łyżki mąki
300 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 garść suszonej żurawiny
1 garść rodzynek
2 łyżki migdałów w płatkach
1 rozbełtane jajko



Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru i cukrem waniliowym.

Dodaj miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki.

Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką.

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj 100 g cukru. Jedną trzecią białek dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie łyżką. Potem dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta.

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 23 cm, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni.

Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut.

Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik opadnie jedynie nieznacznie.

Gotowy sernik posyp cukrem pudrem i migdałami.
Paskal
Paskal 14 lutego 2019, 07:43
Mięso opłukać, pokroić na 2 lub 3 części. Włożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę, dodać sól i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 40 minut.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Cebuli nie obierać, umyć. Warzywa włożyć do zupy, dodać: listek laurowy, ziele angielskie, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 30 minut.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Dodać przepłukaną na sitku i posiekaną kiszoną kapustę oraz kminek i majeranek, gotować przez ok. 20 minut. Na koniec usunąć cebulę, selera, pietruszkę i natkę.
Dodać świeżo zmielony czarny pieprz, wywar spróbować, w razie potrzeby dodać jeszcze pół łyżeczki soli.
Boczek pokroić na plasterki a później na paski. Rozgrzać małą patelnię z łyżką masła klarowanego lub oleju, dodać boczek i na wolnym ogniu zrumienić z dwóch stron (ok. 10 minut).
Boczek przełożyć do garnka z zupą a na pozostałym tłuszczu podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką, następnie wlewać do niej stopniowo wywar energicznie mieszając łyżką. Przelać wszystko do garnka z zupą i zagotować. Gotować przez 10 minut.
Marchewkę wyjąć z wywaru, po przestudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć z powrotem do zupy.
sorka iza
sorka iza 14 lutego 2019, 07:44
dzienki rurzewicz, rze teraz sie musze uczyc tego na pamięc.
Morel
Morel 15 lutego 2019, 11:53
Seba lejman debil
Morel
Morel 15 lutego 2019, 11:55
Elo seba
3l0
3l0 15 lutego 2019, 12:11
Chyjowe
JebacPO
JebacPO dzisiaj, 10:26
JebacPIS
Paluch
Paluch dzisiaj, 11:25
Moim zdaniem to nie ma tak, że dobrze albo że nie dobrze. Gdybym miał powiedzieć, co cenię w życiu najbardziej, powiedziałbym, że ludzi. Ekhm... Ludzi, którzy podali mi pomocną dłoń, kiedy sobie nie radziłem, kiedy byłem sam. I co ciekawe, to właśnie przypadkowe spotkania wpływają na nasze życie. Chodzi o to, że kiedy wyznaje się pewne wartości, nawet pozornie uniwersalne, bywa, że nie znajduje się zrozumienia, które by tak rzec, które pomaga się nam rozwijać. Ja miałem szczęście, by tak rzec, ponieważ je znalazłem. I dziękuję życiu. Dziękuję mu, życie to śpiew, życie to taniec, życie to miłość. Wielu ludzi pyta mnie o to samo, ale jak ty to robisz?, skąd czerpiesz tę radość? A ja odpowiadam, że to proste, to umiłowanie życia, to właśnie ono sprawia, że dzisiaj na przykład buduję maszyny, a jutro... kto wie, dlaczego by nie, oddam się pracy społecznej i będę ot, choćby sadzić... znaczy... marchew.
rss więcej komentarzy »
Usunięto 3 komentarze
116 865 wyświetleń
przysłano: 29 sierpnia 2000

Tadeusz Różewicz

Inne teksty autora

Zostawcie nas

Tadeusz Różewicz, wiersz klasyka

Bez

Tadeusz Różewicz, wiersz klasyka

Kto jest poetą

Tadeusz Różewicz, wiersz klasyka

* * *

Tadeusz Różewicz, wiersz klasyka

Śmiech

Tadeusz Różewicz, wiersz klasyka

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość


lub tradycyjnie
login lub email
hasło