Literatura

*** (wiersz)

GustavKonrad

Powiedz mi przyjacielu
gdzie są takie uliczki,
którymi nocą
przechadzają się
w świetle latarni
duchy dawnego miasta
między geszeftami,
mijając
kamienice,
z otwartymi oknami
pełne koszernego zapachu
i codziennego gwaru,
kawiarenki pachnące cygarami
błękitnego anioła
synagogi i cerkwie
magiczne.
placyki, targowiska
tętniące
radością
pomieszanych języków
pochylone cienie,
dymiących
jeszcze
fabryk.
Powiedz mi przyjacielu
co to za miasto...?



niczego sobie+ 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
roozia 14 lipca 2004, 16:16
ani mnie ziębi, ani grzeje. przyjemny opis.
przysłano: 13 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora


Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca