Literatura

druga najważniejsza (wiersz)

Melody - Madeleine B.

Nie przejawia.

Jesteś, niczym
diament na polu kukurydzy,
wspomnienie średniowiecza na pchlim targu,
róża między płytami chodnika.

Przychodzisz,
zaciekawiona - zaglądasz mi w oczy.
i jesteś. Jak żadna inna.
Jak pyłek na klapie płaszcza
dotrzymujesz mi towarzystwa.

Ma jedna, milcząca.
wiecznie płonąca.
Jedna z trzech.
Najsilniejsza, mniej ważna.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 20 kwietnia 2009, 14:08
"Niczym diament na polu kukurydzy" - nie wiem. To odniesienie, czy próba stworzenia własnej mitologii?
Przymilnie - wyjątkowo niezgrabne słówko, stanowczo do zastąpienia.
I bez 'nadzieja' na końcu. Po co walić prosto z mostu.

Ogółem, po poprawkach, byłbym za publikacją, bo ma w sobie 'to coś'.
The Madeleine
The Madeleine 20 kwietnia 2009, 16:50
diament na polu kukurydzy- miało obrazować. i takie trochę własne sformułowanie odnoszace się trochę do Australii :D

Poprawiam Nadzieję.
Marcin Sierszyński
Marcin Sierszyński 21 kwietnia 2009, 11:43
Mhm, Australia! No w sumie trafne to. : )
estel
estel 21 kwietnia 2009, 14:15
No, masz szczęście, że "niczym" jest tu wyraźnie dwuznaczne.
Zrezygnowałabym z "ma" na rzecz "moja" - ma jest tu śmieszne.
Publikuję na kredyt - ku (r)ewolucji.
M.
M. 21 kwietnia 2009, 14:37
Jest w tym wierszu coś ciekawego, mnie nieco przeszkadza naprowadzenie na trop tytułem. Zabrakło mi od początku tej tajemniczości.
przysłano: 18 kwietnia 2009 (historia)

Inne teksty autora

bezwładnie
The Madeleine
beaujolais IV
The Madeleine
beaujolais II
The Madeleine
beaujolais I
Madeleine Brett
danse passion
Madeleine Brett
fiolety
Melody - Madeleine B.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca