Literatura

*** (wiersz)

Quistis

To jak najbardziej zły dzień
daleko od siebie jestem kiedy
nie powinnam z tobą rozmawiać

to dla ciebie zbyt łatwe
nie umiem tych wszystkich słów
skorupka jest za bardzo wapienną
jeszcze nie

nie mam paseczków kropek plamek żwiru

nie jestem atrakcyjna dla takiego archeologa
pewnie gdzieś koło grzebyka trzymasz pędzelek, prawda?

ciekawe czy kiedy mną wstrząśniesz

będzie we mnie grzechotać coś na wzór duszy
czegoś co zdechło

nie powiem ci: to zły dzień
chociaż zabić by mogła żaba mój parasol
i zimno jak pod jej skórą
i ktoś zaczął dzień od rzygania

nie powiem ci: to zły dzień

Jesteś w jakimś zbyt ciepłym kraju

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Kuba Nowakowski
Kuba Nowakowski 12 sierpnia 2009, 19:32
"to może być dla ciebie zbyt na razie łatwe" - przeczytaj to sobie głośno. Nie zgrzyta Ci? Druga część wiersza podoba mi się bardziej niż początek.
Q
Q 12 sierpnia 2009, 22:00
Hm, po namyśle zmieniłam i to , i tamto , i to zdanie też.
Johannes Tussilago
Johannes Tussilago 12 sierpnia 2009, 22:09
Taka bezradność wychodzi z tego wiersza.

Bardzo podoba mi się środek:
"nie umiem tych wszystkich słów
skorupka jest za bardzo wapienną
jeszcze nie

nie mam paseczków kropek plamek żwiru
nie jestem atrakcyjna dla takiego archeologa
pewnie gdzieś koło grzebyka trzymasz pędzelek, prawda?

ciekawe czy kiedy mną wstrząśniesz
będzie we mnie grzechotać coś na wzór duszy
czegoś co zdechło"

Chociaż zmieniłabym:
"ciekawe czy kiedy mną wstrząśniesz
będzie grzechotać coś na wzór duszy
czegoś co zdechło"

Niemniej być może "we mnie" to słowo-klucz. Po przeczytaniu o rzyganiu to nawet pomyślałam, że może PL-ka chce temu "w jakimś zbyt ciepłym kraju" powiedzieć, że jest w ciąży... ;)

Pozdrawiam.
tomasz 14 sierpnia 2009, 00:15
calosc niezla, ostatnia zwrotka jak dla mnie bardzo dobra
przysłano: 12 sierpnia 2009 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca