Literatura

niezapamiętana (wiersz)

Melody - Madeleine B.

 

Na zapomnianych rzęsach,

zapomnianej dziewczyny,

huśta się zapomniana łza

z zapomnianej przyczyny.

 

W zasnutych pajęczyną wspomnieniach

Widać przykurzony skąpo blask.

W brudnym, przygaszonym kominku,

Po brzegi pełnym drwa,

Iskry skaczą, tli się żar.

 

Dziewczynka bez zapałek

Wypłakała już swoje

Niezapamiętane łzy.

W parku, w zieleni starych drzew,

Na chybotliwej czerwonej ławce,

Przy fontannie starych spraw,

Siedzi ten, który zapałki swoje,

Podarować by jej chciał.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Jacek
Jacek 30 sierpnia 2010, 22:50
Jejku, jaki inicjał! Niemniej wydaje mi się zbędny, odwraca uwagę od wiersza.

"huśta się zapomniana łza" Już tu łamie Ci się logika wypowiedzi.

"W zasnutych pajęczyną wspomnieniach" Powiedzmy, że elementy, które okazały Ci się niezbędne są....hm..."klasyczne".

"przykurzony skąpo" no to albo "zakurzony", albo bez "skąpo".

"Iskry skaczą, tli się żar." Jak coś się już tli, znaczy że dogasa, czyli z iskrami tam kiepsko.

"Niezapamiętane łzy" Historia zatacza koło. Jesteśmy w pierwszej strofie.

"Przy fontannie starych spraw," brzydki dopełniacz. Poza tym wcześniej drzewa były "stare" i tak się ta starość powtarza nieładnie.

"Siedzi ten, który zapałki swoje,
Podarować by jej chciał." szyk.


Jestem na"nie". Musisz trochę popracować nad logiką wypowiedzi i obrazowaniem- te elementy kuleją najbardziej.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 31 sierpnia 2010, 01:44
początek przypomina mi historyjkę: był ciemny, ciemny las, w tym ciemnym, ciemnym lesie.... to raczej nie jest pozytywne skojarzenie. jeśli już musisz wykorzystywać powtórzenia, to tak, żeby układały się w jakiś sens, a może właśnie dzięki temu nadać im nowego sensu.

wykorzystujesz zbyt wiele wytartych motywów i kalek nie zmieniając im nawet otoczenia.
przysłano: 25 sierpnia 2010 (historia)

Inne teksty autora

bezwładnie
The Madeleine
beaujolais IV
The Madeleine
beaujolais II
The Madeleine
beaujolais I
Madeleine Brett
danse passion
Madeleine Brett
fiolety
Melody - Madeleine B.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca