Literatura

W świecie bez kolorów (wiersz)

Sebastian Bukiel

Ty skończyłeś dziś kolejny etap swego życia
Ty starszy, mądrzejszy
W tym szczegulnym dniu nie zrobisz nic szczegulnego
Ten kawałek życia taki sam był jak wszystkie inne
Ty wstałeś dziś, jadłeś, piłeś, pracowałeś
Poszedłeś spać
Ty, jak każdy inny
Ty jutro rozpoczniesz nowy etap w swoim życiu
Ty znowu starszy, mądzrzejszy
Lecz twój nowy skrawek życia taki sam jak poprzedni będzie
Ty wstaniesz jutro, będziesz jadł, pił, pracował
Pójdziesz spać
Ty, jak każdy inny
Twój kolejny etap będzie śmiercią
Jeszcze raz starszy, mądrzejszy
Ty wstajesz, wyciągasz nóż, wbijasz go w klatkę piersiową
Raniąc swę serce padasz twarzą na czerwony od krwi dywan
Ty umierasz
Bo przyszedł czas na coś nowego
A dziś twój syn kończy kolejny etap swego życia

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 21 stycznia 2000

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca