Literatura

poza małą literą albo credo chmurnoryjne (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

 


motto I:
Le cœur a ses raisons 
que la raison ne connaît point*
(Blaise Pascal)
 
motto II:
Sztuka jest dla mnie stanem duszy. 
A dusza jest święta!
(Marc Chagall)
motto III:
Jednak moja sztuka, sądziłem, jest być może
sztuką szaloną, płomienną rtęcią, błękitną duszą 
wybuchającą z płócien. 
(z książki Marca Chagalla p.t.: "Moje życie")




widzisz mała wiersze wychodzą z pozy spoza
palców papilarne linie gdy poodgryzasz będą drapać
drapać drapać wdrapywać
 skutkiem 

przed znaczeniami w upragnione wyżyny 

woda się nie zatrzyma na palcach jak cisza 
powiesz że akurat tutaj ciebie zatrzy-
-mało
 tylko na wydrapywanie brakło sił 

przy odręcznym zapisie zgarbionego nad 

kartką wystarczyło poprze-czyć-cze-kać by rzeczy-
-r-wistość odkryła się pod osłoną nadużycia podobieństw
pierzyny 
(tutaj jak wiadomo pióra mają sens

społeczny w zgodzie z klasyką pozycji nabranej 

w usta) no to co chodź mała ocieknijmy
z wiersza bez znaczenia w prywatne potem 
po-ty (na siedem na złość po prostu kładąc 

nawias ud i bioder
 

które posiadłem z ciebie unikając zaimkagra 
gitara
 na opuszkach paznokciem bez imion terminów 
określeń (zużytym z oka) w potrzebie pojęć bo niby 

na jakie oko nam rezony w odmianach jeśli 

u zaranka był tylko jeden 
dźwięk
 potem wiele się wy-
-ja-

-śniło

-ść
--------------
 

*

Przypis do motto I:
1. 
w tłumaczeniu, bardzo dosłownym, akcentującym homonim, a więc słowo "une raison" (czyli: racja, rozum):

Serce ma swoje rozumy, których rozum nie pozna.

2.
częściej spotykane, "literackie" tłumaczenie maksymy Błażeja Pascala:
Serce ma swoje racje, których rozum pojąć nie zdoła.
 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Henhotlew
Henhotlew 13 grudnia 2013, 20:58
A może przyznać rację rozumowi, z sercem to różnie bywa. Wiem coś o tym, jestem po bajpasach.
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 13 grudnia 2013, 21:23
serce pascalowe miało inne znaczenie, niż romantyczne pitolenie..;)
przysłano: 13 grudnia 2013 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca