Literatura

ozornie rzecz biorąc szyi za często (wiersz)

Arkadiusz R. Skowron

 

***
ozorny vaginas z uvagi na to że on  
u-mnie-nagi-na-nas

bełkot wybrzmiewa rzeczywistość
język nie chce kołkiem stanąć, a już 
tylko zwisa  czy to sztuka 
oralnego nepokoju czasy i informacje
 się od zawsze
mieszają bez zająknięcia
a śnił mi się demostenes zdradził

że swojego logopedę miał ciągle
na końcu języka o rzut kamieniem
od bezgrzeszności
 albo od nierządu nie wiem 


do końca nie dosłyszałem
przekładając się akurat 
na drugi bok zaczynało się


drętwienie bo on
ssał logopedę 

jak verlaine rimbauda choć pewnie


wolałby jak ja (mam nadziję) 
nadgryzać w roztańczeniu brodawki 
kiedy miseczki warte uwagi
wpasowują się w dłonie

na linii serca albo życia

naturalne wymiarowe i oczywiście
nie po rekonstrukcji i oby nie
po transprzemianie hermafro

wyprzedzającej przyrodzenie o pierś


nauczyciel wymowy bez zająknięcia
udawał greka ale z miną marsową
co nie powinno dziwić bo kamienna wersja
wenus
 cokolwiek sztywna 
kompletnie nie-rzutka udaje czystość

 
i  z-mylo-bo-jak- z-milo-to-miło
a do tego jest dzisiaj 
wstawiona i wystawiona


już bez ramion bez rąk 
co pozwala poniekąd 
przez sen

 wyjaśniać 
kryzys męskości


zawieszonej
jak nos boksera
tuż nad wargą

po przebudzeniu wylizałem

 
talerze
z naszej wczorajszej kolacji 
a ty mała nic
nic nie mówisz masz minę 
pod tytułem ani mi się śni

a przecież nic 


nie było
o zmywaniu
ani naczyń 
ani się stąd

(między chlew i zlew)
spróbuję zatem 
wystawić

 jeszcze na ciebie 
ozór z fusami po po-rannej kawie
na samym czubku ciekawe co na to powiesz i czy
to dobrze w-róży


że demo-on-z-tremens
liryczy na po-duszce
bez zająknięcia i na szczęście jednak
nie jest w sytuacji bez wyjścia
jak głowa proroka na misie

(ponieważ nie masz córki muszę przyznać
że uważam iż jest 
to korzystnym splotem
oko-liczności bo nie lubię tracić
 zakończenia 

szyi za często)

(kawa już się parzy)
(patrz
i nie myśl

o co tu kamień gdy trzeba ci
wcichaczenia czujem)

 


dobry 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 19 stycznia 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca