Literatura

Wielka orkiestra katolickiej pomocy (wiersz)

MDajo

Kochani bracia i siostry świeccy w wierze,
co roku organizujemy się przepięknie i wzruszająco.
Całe nasze rodziny i wszystkie środowiska dobrej woli - jesteśmy wtedy razem.
Pomimo naszego ograniczonego czasu i znikomego budżetu,
staramy się dyskretnie nakierowywać i przekonywać naszych Pasterzy do Ewangelii.
Kilka miesięcy temu, postanowiliśmy zbierać pieniążki na szczytny cel ;
" Warsztaty kaznodziejskie u dominikanów i  transport na nie gratis ",
zostały już wydrukowane plakaty, foldery i ulotki...
Niestety, w ostatnich dniach, zaistniały niespodziewanie nowe fakty i mity.
Najwyższe Grono Pasterze, napisało do nas kolejny list,
list jest przeuroczy w swojej intencji czynienia nam dobrze i pełen troski.
Czytając go jednak z uwagą, zrozumieliśmy,
że dystans między nami, powiększa się w zastraszającym tempie
i nie ma chwili do stracenia - jest źle.
Dlatego, ośmielamy się Was prosić, abyście tego roku,
nie wychodzili na ulicę i nie zbierali mamony.
Nie pokazujmy się publicznie, oraz nie piszmy tym bardziej w Tygodniku.
Nie używajmy nieznanych Im terminów, tj; "kredyt hipoteczny".
Niechcący wtedy, kaleczymy Ich pokorne dusze i regres przechodzą.
Módlmy się za to, ze zdwojoną siłą, zapałem i troską,
o Łaski i dodatkową Ochronę la naszemu Papieżowa Franciszka.
Oby wiosna naszej wiary, nie zginęła w tłumie faryzeuszy i oparach obłędu.
amen


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
calvados
calvados 3 stycznia 2014, 11:48
Powiedz mi czy mam to odebrać jako pastisz na list duszpasterski, to ok.
Pewien ateista poszedł do kościoła i wnikliwie słuchał odczytywanego listu, poza tym podziwiał sklepienie krzyżowo-żebrowe. Na niedzielnym obiedzie chciał podyskutować z żarliwymi katolikami o treści owego listu, ale nie miał z kim, nikt przecież czytania nie słuchał.
mariusz
mariusz 3 stycznia 2014, 12:27
tak jak piszesz, nikt słucha od lat, oni nas, a my ich
przysłano: 2 stycznia 2014 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca