Literatura

Czy na prawdę boli brzuszek? (wiersz)

Ewa Kulczyńska

 

 

W klasie często bywa tak: Asia zawsze wszystko ma.

Wszystkie lekcje odrobione, patrzy dumnie w pani stronę.

Inni jej zazdroszczą tego, lecz nie robią nic dobrego.

Oni wolą na podwórku – biegać, skakać, stać na murku.

Lecz, gdy przyjdzie do sprawdzianu, dużo przy tym jest rabanu.

Coś rodzicom tam powiedzą, brzuch ich boli, dziś nie jedzą.

A rodzice wtedy cóż, wierzą dzieciom swym i już.

I najlepiej, gdyby mama tak po prostu powiedziała:

”Jeśli nie masz dziś ochoty, to nie musisz kotku złoty

wcale dziś do szkoły iść, pobaw się, tam jest Twój miś.”

Tylko Asia co dzień rano, torbę ma już spakowaną.

I do szkoły chętnie chodzi,… bo nikomu to nie szkodzi.


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
kopia cesarza internetu 23 maja 2014, 15:20
dzieci,szkoła,rodzice problemów nie brakuje...
przysłano: 23 maja 2014 (historia)

Inne teksty autora

O sprawiedliwości
Ewa Kulczyńska
O oszukanej Dance
Ewa Kulczyńska
O Lence
Ewa Kulczyńska
Co mam robić?
Ewa Kulczyńska
O pragnieniach
Ewa Kulczyńska
Plociuszek
Ewa Kulczyńska
Ciuszki
Ewa Kulczyńska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca